
Bachelor ~ Toegepaste taalkunde
Toegepaste taalkunde is een opleiding aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte op de Stadscampus waar je twee vreemde talen leert spreken op near native niveau en je verdiept je in hun culturen.
Wat kan je verwachten?
- De opleiding wordt in het Nederlands gegeven
- Je studeert 3 jaar voltijds (180 studiepunten)
- Je zult vertaal- en tolkpraktijken leren
- Taalverwerving: Nederlands + twee vreemde talen
Voor je vreemde talen werken we met A-taal (Nederlands), B-talen en C-talen. Je kan uit de combinaties B+B of B+C kiezen.
- B-talen: Engels, Frans en Duits
- C-talen: Chinees, Italiaans en Spaans
In je vrije keuze ruimte (keuzevakken) kan je ook nog een derde vreemde taal kiezen waaronder (vanaf het 2e bachelorjaar) ook Russisch en Portugees.
Na de bachelor zijn er vier voornamelijke masters dat je kan volgen.
Bij de master vertalen ga je meer de schriftelijke kant op met de talen die je hebt geleerd. Uiteraard ga je met deze talen verder in de master. Je gaat bronteksten herschrijven met de hulp van verschillende tools.
Wat kan je verwachten?
- De opleiding wordt in het Nederlands gegeven.
- Je studeert één jaar voltijds (60 studiepunten).
- Je hebt een (verplichte) stage.
- Je gaat vertalen naar het Nederlands en visa versa
- Je bestudeerd de cultuurgebieden van jouw vreemde talen.
- Ook hier heb je vrije keuzeruimte (keuzevakken) die je kan invullen zoals je wilt.
De master tolken gaat de mondelinge kant op. Je leert ‘on the spot’ vertalen zonder hulpmiddelen en je leert de culturen kennen als geen ander.
Wat kan je verwachten:
- De opleiding wordt in het Nederlands gegeven.
- Je studeert één jaar voltijds (60 studiepunten).
- Je bouwt verder op de vreemde talen die je geleerd hebt in de bachelor.
- Je leert verschillende tolktechnieken (focus wordt gelegd op consecutief tolken: je luistert naar een spreker, vertaalt zijn verhaal op basis van je aantekeningen en brengt het nadien rechtstreeks voor het publiek.)
- Ook hier heb je vrije keuzeruimte (keuzevakken) die je kan invullen zoals je wilt.
Master ~ Meertalige professionele communicatie
De master meertalige professionele communicatie (MPC) bestaat uit twee grote componenten: bedrijfscommunicatie en management. Je leert niet alleen ‘hoe’ maar ook ‘waarom’ je in professionele contexten op verschillende manieren communiceert.
Wat kan je verwachten?
- De opleiding wordt in het Nederlands gegeven.
- Je studeert één jaar voltijds (60 studiepunten)
- Je leert inzichten en vaardigheden in de bedrijfscommunicatie en je leert strategisch en effectief communiceren in een professionele context.
- Je kiest één of twee vreemde talen: Engels, Frans, Duits en Spaans.
- Voor de management kun je kiezen uit algemeen management of HR management.
- Je krijgt levensechte praktijk lessen
- Ook hier heb je vrije keuzeruimte (keuzevakken)
In de educatieve master verdiep je je verder in je gestudeerde talen terwijl je ook alles leert over lesgeven in jouw vakdomein. Na deze master ben je dus helemaal klaar om als leerkracht aan de slag te gaan. Alle drie de afstudeerrichtingen duren twee voltijdse studiejaren (12o studiepunten)
Bij een educatieve master in de talen heb je drie afstudeerrichtingen:
- Twee talen
Hier volg je twee blokken van 30 studiepunten voor de talen uit je bachelor. Je kan hier kiezen uit Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans. Vervolgens heb je een derde blok waar je leraarschap leert beheersen. Hier wissel je praktijk en theorie met elkaar af en zul je ook drie verschillende stages voor volgen.
- Eén taal
Als je deze master kiest krijg je een uitgebreid vakkenpakket in één taal (Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans). Hier worden je communicatieve vaardigheden aangescherpt maar is er ook ruimte om je creativiteit te versterken. Ook hier heb je een blok waar je leraarschap leert beheersen en zul je ook drie verschillende stages volgen.
- Eén taal en theater- en filmwetenschappen
Je begint met een blok van 30 studiepunten voor een taal die je in je bachelor leerde. Je kan hier kiezen uit Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans. Daarnaast heb je ook een blok theater- en filmwetenschappen met vier gemeenschappelijke opleidingsonderdelen (performance, dramaturgie, hedendaagse cinema en visuele kritiek). Ook hier heb je ruimte om je creativiteit te versterken terwijl je je communicatieve vaardigheden aanscherpt. Vervolgens heb je zoals de twee bovenstaande richtingen ook een blok leraarschap met drie verschillende stages.
Uiteraard zijn er nog wel mogelijkheden voor masters!